Mükemmel Gülüşe Sahip Olun!
Vizajizm
Kişiye Özel Gülüş Tasarımı: Vizajizm
Dudaklar, diş eti, dişler gibi bir takım estetik kriterlerin ayrı ayrı birbirleriyle olan ilişkilerinin detaylı olarak, estetik analizleri kapsayan gülüş şeklinin değerlendirilmesiyle kişiye özel gülüş tasarımı yapılmaktadır.
Vizajizm nedir?
Güzel ve estetik bir görünüm için sadece bizi rahatsız eden sorunu ortadan kaldırmak yeterli olmuyor, kusursuz sonuçlar yaratmak için bütünsel bakış açısı ile birbirine bağlantılı tüm noktaları ele almak gerekiyor. Böylece kişiye özel ve mükemmel bir görünüm elde etmek mümkün oluyor. İşte bu yaklaşımın, diş estetiğindeki yansıması da vizajizm olarak adlandırılıyor.Vizajizm, anlamı Fransızca visage yani “yüz” kelimesinden geliyor. Bu kavram ilk olarak 1930’lu yılların başında mimarlar tarafından kullanılan bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Yöntemin diş estetiğinde uygulanabileceğini ilk düşünen ise Brezilyalı diş hekimi Braulio Paolucci olmuştur. Vizajizmle günümüzde uygulanan standart gülüş tekniğine karşın, estetikle ilgili, kişinin sadece dış görünüşünün değil; psikolojik yapısının, davranış kalıplarının ve yerleşik alışkanlıklarının hatta saç tarama şekillerinin bile bu çalışmalara dahil edilmesi gerekliliği bildirilmiştir. Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size özel ideal gülüşünüzü yenilemektir. Sizin birtakım kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek sağlıklı bir gülüş planlamaktır.
Her bir kişiye yapılacak gülüş tasarımı farklıdır ve bazen sadece diş beyazlatma ile kişinin gülüş estetiği sağlanabilirken, bazen birkaç müdahale gerekebilir. Estetik duygusu olan herkes sadece görüntünün, güzelliğin ifadesinde yeterli olmadığının farkındadır. Bu nedenle güzellik oluşturmak için sadece estetik düşünmek ve doğru şekillerle fiziksel özellikleri dengelemek yeterli değildir. Kişinin sahip olduğu kriterleri ideal bir şekilde ifade etmek gerekir. Yaşam tarzı, kişilik, profesyonel ihtiyaç ve arzu edilen tercihler mutlaka değerlendirilir ve hastanın ne durumda olduğu ve ne istediği beraberce şekillendirilir. Çünkü ilk etapta kişinin ruhunu yansıtacak ifadeleri bulabilmek çok önemlidir.
Görüntünün aşırı değerlenmesi, çağdaş dünyanın en önemli özelliklerinden biridir. İnsanlar görüntüsü, kişisel refahı ve profesyonel başarısı yoluyla sosyal kabulün gücünü tanımıştır. Giderek kendi görümünü iyileştirmek için tıp ve estetiğin tüm alanlarında prosedürlere başvurulmaya başlanmıştır. Gülümseme ile güzelliğin bütünleştiği diş tedavileri de hastalar tarafından büyük ilgi görmektedir.
Vizajist diş hekimi, başlangıç alanı olan ağız, dudak görünümünün; kişinin kişiliği ve görüntüsü ile uyumlu hale getirilmesini hedefler. Bu anlamda diş hekimi, en ileri malzeme teknikler ile çalışarak sadece güzel bir gülümseme değil, kişinin yüz hatları ve kişiliğinin özellikleri ile uyumlu güzel bir gülümseme yaratır.
Kişinin yüzünün bölümlere ayrılmış halleri yani alın bölgesi, burun bölgesi, dudak bölgesi, çene bölgesi; karakteri ve yerleşik davranış kalıplarıyla birlikte ilişkileri ve yaradılışlarıyla ilgili bir çok ipucu vermektedir. Vizajist bir yaklaşımda, kişiler dişlerini yaptırırken sadece kişinin saç modeli değil, o saçı nasıl geriye ya da yana yatırdığı da oldukça önemlidir. Vizajist hekim kişinin, gözünün yapısına, nasıl baktığına, gözünü nasıl kırptığına dahi bakarak uygulayacağı modeli nasıl şekillendireceğine dair ip uçları alır ve tedavisini buna göre sonuçlandırır.
Vizajizm nasıl uygulanır?
İlk olarak hastanın yüzünün fotoğrafı çekilir. Hastayla kendi temel karakteri özellikleri ile ne istediğine dair arzu ve isteklerini ifade eden bir görüşme yapılır. 3 boyutlu gülüş tekniği ile hastalar kendilerine uygun seçeneğe, doktorlarıyla beraber karar verirler. Gerekirse yüzünde 3 boyutlu görüntüsü üzerinde plastik cerrahla da konsültasyon yapılarak uygun alternatifler tespit edilir. Bu bir harmonizasyondur. Tek basına bir dişin tek başına bir burunun ya da tek bir kepçe kulağın düzeltilmesi bazen yeterli olmayabilir.
Hastalar hakkında elde edilen tüm bilgiler yapılacak tedavide kullanılır. Sonuç tüm ekiple ve hastayla paylaşılır.
Bu tür çalışmalarda yüzümüz; yüzümüzün bölgeleri; alın bölgemiz, burun bölgemiz, dudak bölgemiz, çene bölgemiz dişlerdeki altın oranlar vb. buna benzer donelerin hepsi sizin karakteriniz ve davranış kalıplarınızla ilgili ipuçlarını doktorunuza verir. Bir bakarsınız oranlamalar normaldir ama mimik kaslarınızı çok fazla kullanıyorsunuzdur. Bu durum; belki sizin çok daha fazla yaşlı görünmenize sebep oluyordur. Sonra neler olup bittiğini daha iyi anlamak için resimler modeller tartışmaya açılır. Burada diş hekimi, hasta, hatta laboratuvarınız, herkes fikrini ortaya atar ve bunun sonucunda; 3 boyutlu bizim ne istediğimize dair maketler ortaya çıkar. Burada amaç sadece mekanik estetik değil; kişinin ruhunun da yapısını içeren, onu yansıtan protez uygulamalarının kişilere yansıtılmasının sağlanmasıdır.
Örneğin; inatçı biriyseniz diş tasarımınız bu özelliğinize göre düzenlenir daha agresif hatlar ortaya konur ya da, “Aslında ben inatçı yönümü törpülemek ve daha ılımlı biri olarak görünmek istiyorum” diyorsanız farklı bir tasarıma sahip modellerle uygulamalar daha yumuşatılmış hatlar içererek size uygulanır. Bu yöntemde önemli olan sizin hisleriniz hissettikleriniz ve duygularınızın yansıtılması ve ekibinde bunu hissedebilmesidir.
Bu çalışmalar gösteriyor ki estetik diş hekimliğinin de, diş hekimliği içerisindeki diğer bilim dalları gibi zaman içerisinde başlı başına bir bilim dalı olacağını ve içerisinde hani yemeğe katılan bir tutam tuz gibi ya da bir ressamın tuvaline vuracağı son bir fırça darbesi gibi gülüşümüze, yüzünüzde yapılacak ufak bir rötuşun bile bize nasıl bir anlam kazandırdığının farkında olmamızı sağlamaktır.
Yeni gelişen kişiye özel vizajizm kavramı; yüz uygulamaları, protezler içerisinde; diş hekiminin, hastanın, laboratuarın, hemşirenin vb. tüm bu konuda çalışanların katkısını içeren bir multidisipliner yaklaşım olduğudur. Burada amaç klasik standart herkeste aynı olan şeyleri fabrika gibi uygulamak ,aynı görünüşe sahip kişiler ordusu oluşturmak yerine; kişinin mizacına yapısına ruh haline uygun onu o yönde motive edecek çalışmaların ortaya çıkartılmasının sağlanmasıdır.
Bu uygulama, genelde gülüşünden memnun olmayan, gülüşünün güzelliğini tam olarak yansıtmadığını düşünen, dişleri aşınmış ya da tüm dişlerini kaybetmiş, kötü kaplamalara sahip, sürekli eliyle ağzını kapatarak gülen kişiler tarafından tercih edilmektedir.