Mükemmel Gülüşe Sahip Olun!
Bonding (Adeziv Sistem)
Diş Dolgusunda Yeni Bir Moda : Bonding (Adeziv Sistem)
Bonding (Adeziv Sistem); dişlere kesinlikle zarar vermeyen, dişlerdeki ufak sorunların giderilmesi için yapılan bir işlemdir. Bu işlem günümüzde sıkça kullanılan, hem kolay hem de maliyeti düşük uygulamalardandır.Ayrıca çoğu kez minimum düzeyde diş kaybıyla çok kısa sürede işlem gerçekleştirilebilir.
Dentaluna Bonding Tedavi Öncesi/sonrası
İnsanlar için iyi bir gülüş ,sosyal hayat da ve iletişimde çok önemlidir. Bulundukları sosyal hayatın içerisinde iyi bir konumda olmayı, insanlarla iyi iletişim içinde olmayı ve herkes tarafından beğenilmeyi isterler. Bunların olması için de, kendine güveni tam bireylerin olması gerekir. Bakımlı olmak, insanın kendine olan özgüvenini arttırır. Çünkü; her ne kadar insanın iç güzelliği önemlidir desek de, ilk izlenimin insanlar üzerinde yarattığı etki tartışmasız bir gerçektir.
İlk kez biriyle tanıştığımızda çoğu insanın ilk baktığı yer, dişlerdir. Bu sebeple, dişlerimiz her zaman temiz ve bakımlı olmalıdır. Çarpık, yamuk dişlere sahip olan kişiler, içten içe özgüven sorunu yaşarlar. Konuşurken ve gülerken ağızlarını elleriyle kapatmaları, sıklıkla gördüğümüz sorunlardandır. Halbuki düzensiz, çarpık, ayrık veya kırık dişlerin çok kısa bir zamanda çözümü çok kolaydır. “Bonding”
Bonding (Adeziv Sistem) Nedir?
Bonding (Adeziv Sistem); son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz, çokça tercih edilen ve son derece yenilikçi bir yöntemdir. İlk kez Japon bilim adamı Prof. Dr. Nakabayashi tarafından 1982’de geliştirilmiştir. O zamana kadar yapılan dolgular, mekanik prensipler ışığında dişlere tutundurulmaktaydı. Fakat bu mekanik tutunma özelliğini oluşturmak için, dişten çok fazla aşındırma gerektiriyordu. Ayrıca mekanik tutundurma tam olarak sağlanamadığından, yapılan dolguda düşmelerle karşı karşıya kalınmakta ayrıca amalgam dolgunun rengi olan koyu gri ve siyah görüntülerle karşı karşıya kalınmaktaydı. Bu da işlemin amaçlanan estetik görüntüden uzaklaşmamıza sebep olmaktaydı. Japon bilim adamı Prof. Dr. Nakabayashi tarafından geliştirilen Bonding (Adeziv Sistem) yöntemiyle, mekanik tutuculukla birlikte Kompozit (beyaz dolgu) ya da porselen denilen diş rengine en yakın malzemelerin, rezin esaslı malzemeler kullanılarak dişe yapıştırılması sağlanmaktadır.
Bonding (Adeziv Sistem); dişlere kesinlikle zarar vermeyen, dişlerdeki ufak sorunların giderilmesi için yapılan bir işlemdir. Bu işlem günümüzde sıkça kullanılan, hem kolay hem de maliyeti düşük uygulamalardandır. Ayrıca çoğu kez minimum düzeyde diş kaybıyla çok kısa sürede işlem gerçekleştirilebilir.
Çoğunlukla bu işlem kozmetik amaçlarla yapılır. Dişe daha güzel bir görünüm kazandırılarak, gülüş estetiğine katkı sağlanmaya çalışılır.
Bazen dişler gereğinden fazla büyük veya küçük olabilir. Rengi istediğimiz gibi olmayabilir. Bu durumlarda, dişe yapılan küçük ilaveler ile dişe yeni görünümünü kazandırmak Bonding (Adeziv Sistem) ile mümkün olmaktadır. Dişler arasındaki istenmeyen boşlukların kapatılmasında, dişlerdeki şekil ve renk değişikliğinde Bonding (Adeziv Sistem) kolaylıkla uygulanabilir. En sık olarak; iki dişin veya birden fazla dişin arasında bulunan boşlukların kapatılmasında kullanılan bir yöntemdir.
Ayrıca genç yaştaki kişilerde herhangi bir çarpa, düşme gibi durumlarda, kişinin dişinin kırıldığı ve porselen uygulamasının yapılamadığı durumlarda tercih edilir. Hatta dişin yarısının kırık olduğu durumlarda bile başarı ile uygulanabilmektedir.
Bonding (Adeziv Sistem) Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
2000 li yıllara kadar dişimiz çürüdüğünde herkes tarafından “siyah dolgu” olarak adlandırılan amalgam dolgular kullanılmaktaydı. Amalgam dolgular; gümüş, kalay, bakır alaşımının civayla karıştırılmasıyla elde edilmektedir.Bu dolguların tam anlamıyla sertleşmesi, 48 saat sürmektedir:. Kabul edilebilir sertliğe ulaşması ise beş dakikadır. Amalgam dolgular, mekanik olarak dişe tutunur ve diş çürüğü temizlense de çoğunlukla dişte açılan çukurun belli prensiplerde olması için, sağlam mine dokusunda da aşındırma yapılırdı. Bu sebeple; dişlerde büyük çukurlar açmak, üzerine gelen kuvvetlere karşı koyabilmesi açısından dişi zayıflatıyordu. Bu dolgular gerekli görüldüğünde, diş hekimleri tarafından günümüzde halen kullanılmaktadır.
Çok eski tarihlerden beri var olan ve dünyada milyonlarca kişide bulunan bu dolguların yerini, 1990’larda, en büyük etken olarak, renginin beyaz olması nedeniyle estetik anlamda daha revaçta olan kompozit dolgular almıştır. İlk zamanlarda bu beyaz dolguların en büyük problemi, amalgam dolgular gibi çiğneme kuvvetlerine karşı gelebilen sert dolgular olmamalarıydı. Ancak zamanla yapılan çalışmalarla bu tür dolguların mukavemet gücü arttırılmış, arka azı dişlerde dahi kullanılabilir hale gelmiş ve estetik görüntü vermesiyle hem dolgu hem de bonding çalışmalarında olduğu gibi adeta porselen kaplamalarla yarışır hale gelmiştir. Kolay uygulanabilir olması ve zaman tasa rrufu sağlaması önemli avantajlarından biridir.
Bonding (Adeziv Sistem) İşlemi Nasıl Yapılır?
Dişlerde herhangi bir sorun ( çürük gibi) yoksa, anestezi yapılmasına gerek yoktur. Bu işlem sırasında, herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez. İşlem öncesinde dişlerde aşındırmaya gerek duyulmaz. Öncelikle, diş yüzeyi pürüzsüz hale getirilir. Burada diş hekimi, diş rengiyle uyumlu kompozit malzeme kullanır. Bu malzemeye gerekli olan şekil verilir ve özel bir ışıkla sertleştirildikten sonra, parlaklığı diğer dişlerdeki parlaklığa en yakın oluncaya dek cilalanır. Bu şekilde dişlere en doğal görünüm verilmiş olur.
Tedavi Süresi Ne Kadardır?
Kişinin gülüşüne estetik kazandıracak ve dişlerindeki ufak sorunların giderilmesini sağlayacak bu işlem, çoğu zaman tek seans uygulanmaktadır. Bir seans yapılacak olan estetik işlemin büyüklüğüne göre 15 dk ile 1 saat arasında değişiklik göstermektedir. Fakat uygulanacak seans sayısı, kişiden kişiye ve uygulanacak işleme göre değişiklik gösterebilmektedir.
Bonding (Adeziv Sistem) İşleminden Sonra Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Bonding’in aşınabilir olması sebebiyle, dişler ile herhangi bir şey (kapak vs) açılmamalıdır. Ayrıca sert cisimlerin kemirilmesi de aşınmaya neden olur. Bu sebeple, şeker veya buzun diş ile kırılması, tırnakların yenmesi yapılan işleme zarar verebilir.
Bonding (Adeziv Sistem) İşleminden Sonra Dişlerde Renk Değişikliği Görülür mü?
Mikrofil ajanlar günümüz koşullarında ileri tekniklerle elde edilmiş olduğundan, normal diş yapısına en yakın özellikleri taşırlar. Bu sebepledir ki, normal bir diş zamanla ne kadar renk değişimine uğrarsa, Bonding (Adeziv Sistem) yapılan dişte de zamanla o kadar renk değişimi görülebilir. Ayrıca cilalama ile birlikte lekelenmelere karşı dişin dayanıklılığı arttırılmaktadır. Çay, kahve, kola gibi içeceklerin tüketimi diş üzerinde lekelenmelere sebep olsa da, bu lekelenmeler 6 aylık olarak yaptırılan düzenli y diş bakımlarıyla kolaylıkla giderilebilir. Sağlıklı dişlerin nasıl bakıma ihtiyacı varsa dolgulu dişlerde de 6 ayda bir bakım gereklidir. Bu aşamada dolguların sadece cilalanması yeterli olacaktır.
Bonding’in Ömrü Ne Kadardır?
Bu süre bir çok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İşlem sırasında kullanılan malzeme, hastanın dişlerine olan bakım sıklığı ve düzenli yapılması gereken kontroller Bonding’in kullanım ömrünü etkileyen faktörler arasındadır. Ortalama olarak bir süre vermek gerekirse, Bonding (Adeziv Sistem) kullanım ömrü 5 ila 10 yıl kadardır. Daha sonrasında, Bonding yapılmış dişe tekrar Bonding işlemi yapılması mümkün olmaktadır.
Bonding (Adeziv Sistem) işlemi Herkese Uygulanabilir mi?
Bu işlemin kolay ve uygun maliyetli olmasının yanında bir diğer güzel yanı, hemen hemen herkese uygulanabilir olmasıdır. Çocuklar, erişkinler, yaşlılar yani gülüşlerine estetik kazandırmak ve daha iyi görünmek isteyen herkese bu işlem uygulanabilir.
Bonding (Adeziv Sistem) İşleminin Maliyetini Ne Belirler?
Bonding (Adeziv Sistem) işlemi, uygulanan diğer estetik işlemlerine göre en ekonomik olanıdır. İşlem ücreti, kullanılan malzemeye ve seçilecek tedavi çeşidine göre değişiklik göstermektedir.