GÜLÜŞ TASARIMI NEDİR?
Halk arasında “Hollywood smile’’ olarak da anılan gülüş tasarımı, çeşitli nedenlerle estetiği bozan diş ve dişetindeki farklılıkların hastanın ihtiyaçları ve yüz şekline göre doğal ve estetik bir görünüme kavuşturulmasını sağlayan tedavi yöntemidir.Estetik gülüş tasarımıyla kişinin yüz hatları ve gülüşü mükemmel hale getirmek tedavinin amaçlarındandır.
Gülüş tasarımı uygulaması diş ve diş etinde görülen şekil ve biçim bozukluğu, orantısızlık ve diş renklenmeleri sorunlarının giderilmesinde kullanılan bir tedavi sürecidir.Gülüş tasarımı bazen tek bir estetik diş tedavisi işlemiyle bazen de çoklu tedavi planı ile gerçekleştirilir.Burada en önemli noktalar hastanın beklentisi ve karakteristik özelliklerini gözardı etmeden tedavi planını oluşturmaktır. Bu tedavi yönteminde kişinin gülüşünü neden sevmediği neyi beğenmediği önem kazanır.
GÜLÜŞ TASARIMI NASIL YAPILIR?
Tedavi genellikle ortodonti, cerrahi, protez ve dişeti uygulamalarının tek başına veya birlikte planlanmasıyla multidisipliner yaklaşımlarla gerçekleştirilir.
Diş eti sağlığı, dişler arasındaki boşluklar, diş eti seviyeleri ve aralarındaki denge, dişler arasındaki temas noktalarının seviyeleri, diş boyutları, yüzey yapıları, kesici kenar uyumları gibi bir çok faktör ele alınır ve en iyi sonuç elde edilmeye çalışılır.
Yüz şeklinizin hangi anatomik yapıya uygun olduğu saptanır ve en uygun diş formu seçilir. Örneğin erkekler daha keskin ve belirgin hatlara sahipken, kadınlarda bu durum daha yuvarlak hatlı ve yumuşaktır.
Gülüş tasarımı tedavisine başlamadan önce hastaya mock-up işlemi ile yapılması planlanan final görüntüsü geçici bir materyal ile uygulanarak gösterilir,hasta ve hekim işbirliği ile üzerinde oynamalar yapılır.
Gülüş tasarımı yapılırken laminalar(yaprak porselenler),emax kronlar,zirkonyum kaplamalar kullanılabilir.Dişler yapılacak kaplama türüne göre bir miktar aşındırılır ve ölçü alınır.3 ile 6 seans arasında provalar tamamlanarak sonuca ulaşılırken süre hastaya ve tedavi sürecine bağlı uzayıp kısalabilmektedir.
Gülüş tasarımı sadece dişleri değil yumuşak dokuları da desteklediğimiz bir tedavi türüdür.Tedavi süresince botox,dolgu (hyalüronik asit),PRP(platet rich plazma) gibi yöntemlerden destek alarak gülüş hattı düzenlenebilir veya desteklenebilir.
GÜLÜŞ TASARIMI SONRASI AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Gülüş tasarımı yaptıranlar, tedavi sonrasında mutlaka ağız hijyenine çok özen göstermeli, rutin kontrollerini ihmal etmemelilerdir.Dokuların iyileşmesi,tedavinin devamlılığı ve finali,tedavi sonrası yapılan işlemlerin bakımı için ağız bakımı çok önemlidir.Hastalar mutlaka hekiminin anlattığı şekilde oral hijyenlerini gerçekleştirmelidir.Rutin ağız bakımına ek olarak ara yüz fırçası,diş ipi ve gargara kullanarak daha etkin bir temizlik sağlanabilir.
İMPLANT NEDİR?
İmplant eksik dişlerin tedavisinde kullanılan ve çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vidalardır. Bu vidalar dişin kök formunu mükemmel bir şekilde taklit eder.İmplant tedavisinin en büyük avantajlarından biri komşu dişlere herhangi bir aşındırma yapılmasına gerek olmamasıdır.İmplant tedavisi sonucunda kendi dişleriniz gibi yemek yiyebilir,konuşabilir ve gülebilirsiniz.
İMPLANT KİMLERE YAPILIR?
İmplant 18 yaşını geçmiş,çene yüz gelişimini tamamlamış her hastaya uygulanabilir.İmplant tedavisi oldukça konforlu bir tedavi türüdür.Kalp,şeker,tansiyon gibi rahatsızlığı olan hasta gruplarında mutlaka çok daha titiz bir planlama yapılmalıdır,kullanılan ilaçlar düzenlenmelidir.Hastanın varolan sistemik rahatsızlığı kontrol altında olmalıdır.
İMPLANT TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?
İmplant tedavisi cerrahi bir uygulamadır. Tedavi süreci planlama ile başlar.Hastadan ölçümler ve röntgenler alınarak detaylı ve titiz bir planlama yapılır. Bu plan doğrultusunda implant cerrahisine,kaç implant yerleştirileceğine,üst protez yapısına karar verilir.Tedavi süreci boyunca hasta uygulanan lokal anestezi sayesinde hiçbir ağrı,sızı hissetmemektedir.Anestezi sonrası hastaya implantlar yerleştirilir ve implantların çene kemiği ile kaynaşması için bir süre beklenir.Bu süre yaklaşık olarak 3-6 ay arasıdır.Hastanın sistemik durumu,kemik yapısı ve kalitesine bağlı olarak bekleme süresi değişmektedir.İyileşme ve kaynama sürecinden sonra implantın cerrahi aşaması biter ve protez (üst yapı) aşamasına geçilir.Bu aşama için hasta ağzından ölçüler ve kayıtlar alınır.Bir kaç prova sonrası protez aşaması da tamamlamak final restorasyona ulaşılır.
İMPLANTLARIN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
İmplant tedavisi sonrası hastanın ağız hijyeni çok önemlidir.Rutin ağız bakımı yanısıra implantlar için de hekimin reçete ettiği fırça ve aparatlar mutlaka kullanılmalı ve implant bakımı asla ihmal edilmemelidir.Hasta 6 ayda bir mutlaka kontrole gelmeli ve hekiminin yönlendirmeleri ile implant bakımına aralıksız devam etmelidir.
Dişlerinizi olduğu kadar dil ve damak üzerinin temizliği de ihmal edilmemelidir.. Dil ve damak üzerinde barınan bakteriler diş ve diş etlerine zarar verebilirler. Bunun yanında ağız gargarası kullanmanız bakterilerin ağızdan uzaklaştırılması konusunda çok yardımcı olacaktır.