Blog

Anasayfa » Doktor Yazıları » Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar
Mükemmel Gülüşe Sahip Olun!

Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar

Ağız ve diş sağlığı aslında tüm vücut sağlığı anlamına geliyor. Zira yeme, içme gibi hayati işlemlerin hepsi ağız yoluyla gerçekleşmekte ve sağlıksız bir ağızla yenen, içilen her şey sağlıksız bir şekilde mideye gitmektedir. Bunun yanında sağlıksız diş ve dişetlerinin çok ağrılı, acılı oldukları da bir gerçektir. Hatta pek çok kişi hayatta en yüksek ağrının diş ağrısı olduğundan şikayet eder. Bir de ilerleyen dönemlerde diş kayıpları yaşanması durumunda ağız sağlığı ve yeme, içme konforu asla eskisi gibi olmayacaktır. Çünkü eksik dişin yerine farklı yöntemlerle yeni bir diş getirilebilse de hiçbir şekilde kendi dişinin verdiği rahatlık olmayacaktır. Tüm bunların yanında sağlıksız bir ağzın inanılmaz kötü bir ağız kokusu anlamına geliyor olması da ekstra rahatsız edici bir sorundur. Zira ağız kokusu; kişinin kendisi kadar etrafındaki kişileri de rahatsız eden, sosyal çevreye zarar veren, yeme, içmeyi bile keyifsiz hale getiren çok ciddi bir sağlık sorunudur. İşte bu sıralananların hepsi kişilerin dişlere zarar veren sağlıksız alışkanlıkları devam ettirmeleri sebebiyle ortaya çıkmaktadır.
Ağız ve diş sağlığının önemi tüm dünyada bilinmekteyken, ülkemizde maalesef ağız ve diş sağlığıyla ilgili veriler de, insanların hassasiyet gösterme oranları da beklendiği şekilde değil. Şöyle ki; 35 -44 yaş arasındaki insanlarda çürük, eksik veya dolgulu dişe sahip olma oranı % 10,8 iken, bu oran 65–74 yaş grubu arasında % 25,8’e yükseliyor. Yani aslında biz, millet olarak ağzı ve diş sağlığımıza gereken özeni göstermiyor, diş ve dişeti sorunlarında erken dönemde tedavi için sağlık kurumuna başvurup bir önlem almıyoruz. Oysaki yukarıda da değinildiği üzere sağlıksız dişler ve diş etleri; başta kalp, böbrek ile mide olmak üzere tüm organları olumsuz yönde etkiliyor, diyabet ile mide ülseri gibi kronik hastalıkları da tetikleyebiliyor. Sağlıksız bir ağız; hamilelerde erken doğum, düşük ve düşük kilolu bebek riskini artırıyor, tüm vücut sağlığını olumsuz etkiliyor. Bunlardan dolayı da sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak genel sağlığı korumak adına çok önemlidir. Dişlerin hasar görmesine yol açan en önemli etken ise günlük hayat içinde rutin haline gelen, aslında çoğunun hata olduğu bile bilinmeyen, zararlı alışkanlıklardır. Öncelikle ağız ve diş sağlığını, bu sayede de tüm vücut sağlığını korumak için bu zararlı alışkanlıkları bilmek ve bunlardan uzak durmak gerekir.
Dişlere zararlı alışkanlıklar
Biberon kullanmak
Bebeklerin biberon kullanması beslenmesini ve uykuya geçmelerini kolaylaştırıyor olabilir. Ancak tüm gece ya da birkaç saat boyunca ağzında biberon olması hem tehlikelidir hem de dişlerin gelişimi için zararlıdır. Biberonun içindeki tatlı meyve suları, sütler ve hazır besinler dişlerine zarar vermekte, uzun süreli biberon emmek de dişlerin çıkış esnasında birtakım sorunlara sebep olabilmektedir. Bu bakımdan biberon kullanan bebekler uyuduktan sonra biberon ağızdan çıkarılmalıdır.
Çok fazla çay, kahve ve sigara tüketmek
Sigara, çay ve kahvenin dişlerin rengini sararttığın herkes bilir. Özellikle sigaranın içindeki zararlı maddeler, estetik olarak renk değişiminin yanı sıra, diş ve dişeti hastalıklarının da önemli sebeplerinden birisidir. Ayrıca sigara; dudak, dil ve ağız kanserine yol açabilmektedir. Bu bakımdan hem estetik kaygılardan hem de diş ve dişeti sağlığının bozulması riskinden dolayı sigara hiç kullanmamak, çay ve kahveyi de az tüketmek doğru olur.
Özellikle geceleri dişleri sıkmak, diş gıcırdatmak
Bazı kişiler uykusunda dişlerini gıcırdatır, sıkar, hatta sabah uyandığında dişetlerinin acıyor olmasından şikayet eder. Diş sıkma sorununun genellikle strese bağlı olarak meydana geldiği bilinmektedir. Kontrolsüz bir şekilde dişleri sıkmak; dişlerin aşınmasına, çürüklere ve diş eti çekilmelerine neden olur. Bu bağlamda öncelikle gündüzleri sert gıdalar tüketmemeye özen göstermek ve geceleri dişlerini gıcırdatan ya da dişlerini sıkan kişilerin bir an önce diş hekimlerine başvurup tedavi olmaları önerilir.
Asitli ve şekerli gıdaları, meyve sularını fazla tüketmek
Şekerli ve asitli gıdalar, meyve suları ve diğer içecekler keyifli olmakla birlikte kesinlikle başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere tüm vücut için zararlıdır. Gün içinde asitli gıdaların ve enerji içeceklerinin fazlaca tüketilmesi dişler üzerinde şeker ve asit saldırılarının oluşmasına neden olur. Bu gıdalar dişlerin çok hızlı bir şekilde çürümesine ve özellikle süt dişleri olan bebeklerde bu tür içeceklerin diş kaybına sebep olduğu bilinmektedir. Hazır meyve suları birçok vitamini bünyesinde barındırmakla birlikte, içerdikleri şeker ve katkı maddeleri dolayısıyla çok zararlı olabiliyor. Bunların yerine meyve yemek ya da meyvenin suyunu evde sıkıp içmek dişler ve tüm vücut için daha sağlıklı olur.
Çok fazla atıştırmak
Atıştırmalıkların çoğunluğu zararlı katkı maddeleri ve fazladan şeker, yağ, tuz içermektedir. Bunlar da diş ve ağız sağlığı için zararlı etkiler göstermektedir. Bu bakımdan gün içinde sık sık atıştırmak, özellikle aralarda şekerli gıdalar tüketmek dişlerin aralarında gıda maddelerinin kalma riskini artırır. Bu sebeple sık sık abur cubur tüketilmesi zararlı iken, bu gıdaların diş ipi ile ya da diş fırçası ile temizlenmemesi dişlerin kısa sürede çürümesine neden olur.
Dişlerle bir şeyler kırmak, açmak

Fındık, ceviz gibi sert kabuklu besinlerin dişlerle kırılması, dişlerle şişe kapaklarını açmaya çalışmak dişler için oldukça zararlıdır. Bu tür durumlarda dişler çatlayabilir, aşınabilir ve hatta kırılabilir.

  • Sık sık şekerli sakız çiğnemek

Sakız çiğnemek çok sevilen bir alışkanlık olabilir. Ancak şekerli sakızların sıklıkla çiğnenmesi ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Sakızlardaki şekerler ağızda fazla kaldığında dişlerin çürümesine sebep olur.

  • Dudaklara, dile ve dişe piercing takmak
Dile takılan piercingler dişlere temas ettiğinden çizilmelere ve hasara sebep olurken, diş piercingleri ise dişleri çatlatabilir ve kırabilir. Aynı paralelde dudak piercingleri de benzer bir şekilde zarar verebilir. Dil, diş ve dudaklarda metal cisim olması, bunların diş etlerine sürtünmesi diş etlerine zarar vererek zamanla diş kayıplarının yaşanmasına sebep olabilir. Ayrıca piercingler ağız içinde bakteri oluşumuna da yol açabilir.
Dişleri yanlış fırçalamak
Diş temizliğinin en temeli günde en az 2 kere diş fırçalamaktır. Fırçalama işleminin gereğinden daha kısa sürede olması, dişlerin çok sert fırçalanması ve fırça kıllarının sert olması özellikle köklerdeki sement tabakasının aşınmasına ve dentin tabakasının açılmasına sebep olabiliyor. Bunlar ise diş ve dişeti hassasiyetine yol açabilir. Uzmanlar dişlerin; sabah ve akşamları 2 dakika süreyle, orta sertlikte kıllara sahip olan bir fırçayla, oval, yumuşak hareketlerle ve diş etine de masaj yaparak fırçalanması gerektiğini belirtmekteler. Bunun yanında akşamları da diş ipiyle diş aralarının temizlenmesi doğru olacaktır. bir de sağlıklı dişler ve dişetleri için 6 ayda bir rutin diş muayenesi yapılmalıdır.
Sağlıksız beslenme
Sağlıksız beslenme, beslenme bozuklukları, yeterli beslenememe ve özellikle de çok fazla tatlı tüketmek dişlerin çürümesine neden oluyor. Bununla birlikte mide sorunları ve sık sık kusmak dişlerin erimesine, aşınmasına ve dişlerin çürümesine sebep olabiliyor.

www.dentaluna.com internet sitesinde yer alan tüm açıklamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirmeler kesinlikle tıbbi muayene ve tanı yerine geçmez

İdeal Tedavi

Doğru Teşhis / Doğru Tedavi

Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile Gülüşünüze Değer Katın.

Ana amacımız hastalarımıza beklentilerinin de üzerinde bütünsel, koruyucu ve holistik yaklaşımla ağız ve diş sağlığı hizmeti sağlayarak , aile sıcaklığı ile güvene dayalı ilişkileri kurmaktır.

 

Bizim ile iletişime geçin

Gülüşünüz için

Hizmetlerimiz konusunda tutkumuz artarak devam ediyor. Hastalarımızın diş tedavileri ve Gülüş estetiği konusunda alabilecekleri en iyi hizmeti sunuyoruz.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Bize Ulaşın

Randevu veya bilgi için bize ulaşın

×

 

Merhaba!

WhatsApp görüşmesi için aşağıdaki ikona tıklayın.

× Message Us Now!