Blog

Anasayfa » Doktor Yazıları » Diş Beyazlatma İşlemi ve Yöntemleri
Mükemmel Gülüşe Sahip Olun!

Diş Beyazlatma İşlemi ve Yöntemleri

Diş Beyazlatma İşlemi ve Yöntemleri

Diş beyazlatma işlemi dişlerin gözenekli yapısında meydana gelen renkli oluşumların oksijen türevli beyazlatma jeli kullanılarak renginin açılması işlemidir. Dişlerde meydana gelen sararma ve renk değişimleri kişileri rahatsız ettiğinden, bu yöntemin uygulanması sayesinde zahmetsizce dişlerin rengi açılabilir. Ağız içinde dişlerde çürük ve diş eti hastalığı olan kişilerin, daha önce bu rahatsızlıkları tedavi ettirmeleri, ardından diş beyazlatma işlemini yaptırmaları tavsiye edilir. Erişkinliğe gelmemiş kişilerin, gebe ve emziren kadınların diş beyazlatma işlemini yaptırmaması önerilir.

İnsanların çoğu dişlerindeki doğal rengi değiştirerek, daha güzel bir görünüme sahip olmak ister. Uzun vadede besin tüketimi sonucunda dişlerinde oluşan renk değişiminden rahatsız olanların, diş beyazlatma işlemi yaptırmak istemesi gayet normaldir. Çoğu insan bu uygulamanın zor olduğunu düşünür. Ancak bu uygulama hem evde, hem de diş doktorunun muayenehanesinde  yaptırılabilir. Evde yapılan diş beyazlatma işleminde, muayenehanede  yapılan kadar verim alınamasa bile yine de dişlerin renklerinde bir değişim meydana gelir. Diş doktorunun yapacağı klinik uygulamada ise kişilerde arzu edilen  sonuç kesinlikle elde edilir.

Dişlerin renk değişimi yapma sebepleri nedir?

Dişlerde olan yapısal bozukluklar, anne karnında ya da çocukluk yıllarında kullanılmış olan antibiyotikler  ve sularda bulunan flordan dolayı dişlerde renk değişimi meydana gelebilir. Diş yapısının içine kadar işlemiş olan, diş fırçalama ile giderilemeyen lekeler dişlerde iç renklenme olarak tanımlanır. Böyle sorunları olanlarda diş beyazlatma uygulaması kısmen faydalı olur. Dişin dış yüzeylerinde meydana gelen ve gıdalardan, sigara, çay, kahve gibi değişik sebeplerle ortaya çıkan renkleşmeler ise dış renkleşme olarak tanımlanan sorunlardır ve önce diş tatarlarının temizlenmesi sonra da  beyazlatma işlemi ile birlikte dişlerin renkleri istenen beyazlığa kavuşur.. Dişlerde oluşan renklenmenin nasıl giderileceğine diş doktorunuz en doğru kararı verecektir.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

  • Power blaeching: Doktorunuzun gerçekleştireceği bu işlem yaklaşık olarak 10 dakika sürer. Kullanılan beyazlatıcı jel ve ışık yardımıyla diş renginin 5-6 ton kadar açılmasına olanak sağlayan uygulama, dişlerde etkili bir beyazlık sağlar.Ton rengi istenilen renge ulaşmamışsa ikinci bir 10 dakika uygulaması ile dişler arzu edilen renge ulaşır.
  • Home blaeching: Evde kendi başınıza uygulayabileceğiz bu yöntemde, kişiye özel olarak hazırlanan ağızlıklar yardımıyla alınan jeller sayesinde dişlerin beyazlatılması sağlanır. 5-7 gün arasında uygulanan yöntemde, bu süre sonunda dişlerde istenilen beyazlığı sağlanacaktır. İşlem sırasında ağıza takılan ağızlıkların gece 4-8 saat arası takılması gerekir.

Diş beyazlatmanın yan etkileri var mıdır?

Diş beyazlatma işleminde kullanılan içeriğinde %10 oranında beyazlatma solüsyonu bulunan ürünlerin bir zararı yoktur. Ancak yine de kullanılan beyazlatma jellerinin biraz hassasiyete neden olduğu bilinir. Uygulama sonrasında bir süre sıcak ve soğuk karşısında dişlerde biraz hassasiyet duyulabilir. 24 saat içinde geçmeyen hassasiyetlerde, diş beyazlatma için kullanılan ürünlerin bırakılması tavsiye edilir. Bu durumda diş doktorunuza danışarak, tavsiye ettiği florür, krem ve diş macunları kullanabilirsiniz. İçeriğinde potasyum nitrat olan diş macunları dişlerde oluşan hassasiyeti gidermekte etkili olur.

Diş beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?

Kişilerde diş yapılarına bağlı olarak 6 ay ile 2 yıl arasında yapılan diş beyazlatmanın etkisi sürebilir. Diş temizliğine önem verenler, yiyeceklerine dikkat eden kişilerde yapılan beyazlatma işlemi daha uzun ömürlü olur. Beyazlatma işleminden sonra en az iki hafta kadar, dişlerin rengini değiştirebilecek besinlerden uzak durulmasında fayda vardır. Diş beyazlatma tedavisi yapıldıktan sonra sigara, çay, kahve ve şarap gibi diş rengine olumsuz etki edebilecek yiyecek ve içeceklerin çok fazla kullanılmaması tedavinin sonuçlarının daha uzun süre etkili olmasına yardımcı olur.
Diş beyazlatma işlemi nasıl sonuç verir?
Diş beyazlatma işlemi öncesinde diş doktoru tarafından bir ağız muayenesi yapılır. Muayene sırasında ağız içinde yer alan dolgular, çürükler, porselen kaplamalar ve diş minesindeki çatlaklar belirlenir. Diş beyazlatma işlemi sırasında ağızda bulunan dolgular ve porselenler herhangi bir zarar görmez. Bu işlem sırasında dişe rengini veren kanalcıklarda bulunan sıvı ve kullanılan ilaçtaki sıvının yer değiştirmesi sonucunda diş beyazlatma işlemi gerçekleştirilmiş olur. Yapılan işlem sırasında dişlere herhangi bir zarar gelmemektedir.
Dişler neden beyazlatılmalıdır?
Dişler daha güzel bir gülümsemeyle kişinin kendine olan güveninin artması için, daha genç bir görünüm için, iş görüşmesi, düğün ya da özel bir buluşma için beyazlatılabilir. İnsanlar her zaman güzel bir gülüşe sahip olmak ister. Ancak dişlerinde olan renk değişimleri buna olanak vermeyebilir. Doğal diş renkleri değişik etkenlerden dolayı zaman içinde etkilenir. Dişlerde meydana gelen lekelerin ve içten sararmanın nedenleri ise;
Doğal yaşlanma sürecinden
Tütün kullanımı, çay, kahve, kola ya da şarap içme veya böğürtlen, kiraz gibi yüksek pigmentli gıda tüketimi
Dişlerde plak ve tartar tortusu birikimi
Dişlerde benekli görünüme sebep olan fazla oranda florür alımı
Çocuklu döneminde antibiyotik tetrasiklin tedavisinin uygulanması
Dişlerde gri, kahverengi ya da siyah renge neden olabilecek travmalar
Dişlerin beyazlatılması için çok sayıda sebep olabilir. Bunlar arasından en önemlileri;
Güzel bir gülümseme sayesinde kişinin kendine olan güveninin artması
Daha genç görünme isteği
Özel buluşmalar, iş görüşmeleri ya da düğün
Başka insanlar üzerinde olumlu bir ilk izlenim verebilme isteği
Yıllardır dişlerde biriken sararma, tortu ve lekelenmeleri gidermek için dişlerin beyazlatılması düşünülebilir.
Dişler ne kadar beyazlatılabilir?
Diş beyazlatma uygulamasında sadece iki ya da üç tonluk bir beyazlama bile gülüşte büyük farklılıklara neden olabilir. Bazı kişiler dişlerde ani ve çarpıcı bir değişikliği arzularken, bazıları ise dişlerinde kademeli bir beyazlık arzular. Aslında diş beyazlatmanın etkisi dişlerinizin doğal rengi, dişlerdeki lekelerin inatçılığı ve tercih edilen beyazlatma tedavisinin türüne göre değişir. Diş beyazlatma işlemi sırasında dişlerin minesi farklılıklar gösterebilir. Bazı bölgede 2-3 ton açılırken bazı bölgelerde 5-6 ton açılma gösterebilir. Bu tip durumlrda ikinci bir uygulama ile istenilen renge kavuşulabiliriz. Klinikte yapılan diş beyazlatma işleminde dişlerde 6-7 ton beyazlık sağlanır. Bu işlem sırasında kullanılan beyazlatıcıların içinde bulunan etken maddeler dişlerin beyazlatılmasını sağlar. Bu maddelerin oranı % 10-22 arasında değişir. Klinikte uygulanan diş beyazlatma yöntemlerinden biri olan ışıklı beyazlatma daha ekonomik ve daha hızlı sonuç vermektedir. Bu tedavi kullanılan ışığın rengine göre sınıflandırılır.
Led ışık yöntemi: Bu yöntem mine tabakasında  beyazlık sağlar.
Mavi ışık yöntemi: Dişin mine tabakasını beyazlatır.
Yeşil ışık lazer yöntemi: Dişin içinde bulunan mine tabakasını beyazlatır.
Diş beyazlatma işlemi ağrıya neden olur mu?
Diş beyazlatma uygulaması sırasında dişlerde ağrı olma olasılığı çok azdır. Ancak nadiren kullanılan oksijen türevli jellerin diş etine sızması sonucunda dişetinde sızlama olabilir.Diş etine temas eden jelle birlikte yanma gibi bir etki hissedilir. Ancak bu durum çok çabuk geçer. Aslında uygulamadan önce diş etlerinin jelden etkilenmemesi için, diş eti koruyucusuyla diş etleri korumaya alınır. Diş beyazlatma sonrasındaki 1 gün dişlerde hafif hassasiyet olabilir. Bunu gidermek için işlemden sonra florürlü diş macunu kullanılması önerilir. Dişlerde meydana gelen hassasiyet sıcak ve soğukta bile aynı etkide olur. Bu yüzden diş beyazlatma sonrasında oluşan bu etki normal sayılır. Ev tipi uygulamalarda bu hassasiyet 2-4 günde geçmediği takdirde beyazlatıcı kullanımının kesilmesi gerekir. Ayrıca içinde potasyum nitrat bulunan diş macunları kullanılmalıdır. Diş beyazlatma işlemi herkes tarafından rahatlıkla uygulanabilir.

www.dentaluna.com internet sitesinde yer alan tüm açıklamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirmeler kesinlikle tıbbi muayene ve tanı yerine geçmez

www.dentaluna.com internet sitesinde yer alan tüm açıklamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirmeler kesinlikle tıbbi muayene ve tanı yerine geçmez

İdeal Tedavi

Doğru Teşhis / Doğru Tedavi

Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile Gülüşünüze Değer Katın.

Ana amacımız hastalarımıza beklentilerinin de üzerinde bütünsel, koruyucu ve holistik yaklaşımla ağız ve diş sağlığı hizmeti sağlayarak , aile sıcaklığı ile güvene dayalı ilişkileri kurmaktır.

 

Bizim ile iletişime geçin

Gülüşünüz için

Hizmetlerimiz konusunda tutkumuz artarak devam ediyor. Hastalarımızın diş tedavileri ve Gülüş estetiği konusunda alabilecekleri en iyi hizmeti sunuyoruz.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Bize Ulaşın

Randevu veya bilgi için bize ulaşın

×

 

Merhaba!

WhatsApp görüşmesi için aşağıdaki ikona tıklayın.

× Message Us Now!